fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
150

Ehdokas: Peter Petro

Olen 41-vuotias nuorisotyöntekijä Hämeenlinnasta. Perheeseeni kuuluu vaimoni lisäksi kaksi alaikäistä sekä yksi täysi-ikäinen lapsi. Perheeseemme kuuluu myös kolme oranssia kissaa sekä kesäisin kolme oranssia kanaa. Olen työskennellyt nuorisotyöntekijänä vuodesta 2004 moniammatillisessa Ankkuritiimissä Hämeen poliisilaitoksella. Harrastan matkustelua, veneilyä, retkeilyä ja kalastusta.

Haluaisin erityisesti nostaa esiin lasten ja nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyn varhaisen puuttumisen keinoin! Lapsella on oikeus tulla kuulluksi ja nähdyksi kotona ja koulussa. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen elämään. Kouluihin on palkattava ammattilaisia, joiden keskeinen tehtävä on vain ja ainoastaan psykososiaalisen tuen tarjoaminen lapsille. Tukea on annettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jo alakoulun puolella. Kotien turvallisuutta on myös parannettava ja panostettava entistä enemmän nopeaan puuttumiseen perhe- ja lähisuhdeväkivalta tilanteissa. Yhdenkään lapsen ei tulisi nähdä tai kuulla väkivaltaa kotonaan. Lasten ja nuorten harrastamisen kustannuksia on rajoitettava mielestäni niin, että jokaisella lapsella on mahdollisuus harrastaa asuinpaikasta tai perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Lapsiperheiden kotipalvelua kunnissa on lisättävä siten, että apua on nopeasti ja helposti saatavilla. Nykyiset resurssit eivät sitä mahdollista. Perheet tarvitsevat apua myös iltaisin ja viikonloppuisin. Järvet, metsät, joet ja tunturit ovat olleet täällä jo ennen meitä ja tulevat olemaan meidän jälkeemme. Meidän on tehtävä kaikkemme luonnon ja sen monimuotoisuuden turvaamiseksi, jotta lapsemme ja lapsenlapsemme saavat nauttia samoista puhtaista elämyksistä suomalaisen luonnon parissa kuin mekin olemme saaneet nauttia. Turvapaikanhakijoiden on tultava Suomeen hakemaan turvaa, ei tuomaan turvattomuutta. Suomen kansalaiseksi mielivän henkilön pitää noudattaa Suomen lakia ja olla vaarantamatta Suomen sisäistä ja ulkoista turvallisuutta. Suomen kansalaisuutta hakevan pitää voida osoittaa kykenevänsä elättämään itsensä. Pelkän sosiaaliturvan perässä Suomeen pyrkivien matka on pysähdyttävä jo rajalle.

Ei tarvitse myöhemmin suuttua kun älyää varhemmin puuttua.

Nykyisillä resursseilla varhaiseen puuttumiseen kouluissa ei ole mahdollisuuksia. Koulut pyörivät pienillä henkilöstöresursseilla ja oppilaita siirretään alakoulusta yläkouluun monesti jo alaluokilla havaitut ongelmat mukanaan. Näin toimiessa vastuu nuoresta ja hänen ongelmistaan siirtyy seuraavalle. Pahimmassa tapauksessa ongelmat ovat moninkertaisia siinä vaiheessa, kun nuori tulee murrosikään. Puuttuminen esi- ja alakoulussa havaittaviin lapsen ongelmiin on tärkeää: ohjaus tarvittavan avun piiriin tai toistuvat tapaamiset koululta löytyvän ammattilaisen kanssa vähentävät syrjäytymisetä johtuvia kustannuksia tulevaisuudessa. Käynti terveydenhoitajalla kerran vuodessa ei riitä. Sen osoittaa osaltaan kasvavat asiakasmäärät etsivässä ja korjaavassa nuorisotyössä yläkoulun jälkeen. Kouluissa tapahtuviin henkisiin ja fyysisiin pahoinpitelyihin pystytään puuttumaan nykyistä tehokkaammin lisäämällä kouluille psykososiaalisen tuen henkilöstöresursseja. Tuloksellisesta perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyöstä on hyviä kokemuksia Hämeenlinnan moniammatillisessa Ankkuritiimissä, jossa työskentelevät poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja nuorisotyöntekijä. Ankkurissa perheen tilannetta voidaan kartoittaa nopeasti ja ohjata perhe tarvittaessa oikean avun piiriin. Esimerkiksi levittämällä Ankkurin toimintamallia, Suomi on mahdollista saada pois Euroopan perheväkivaltatilastojen kärkimaista. Turvatalojen sijaintiin on syytä kiinnittää huomiota, etteivät väkivallan uhrien arki ja sosiaaliset verkostot kärsi siitä, että lähin turvatalo on satojen kilometrien päässä kotoa. Turvataloja on oltava riittävästi.

Olen tuottanut 18 vuoden ajan Hämeenlinnan kaupungille kesäleiritoimintaa lapsille ja nuorille. Toiminnassa keskeisenä tekijänä on ollut ajattomuus. Leirit on toteutettu ilman kelloja ja kännyköitä. Ajattomat kaveruuteen ja mielekkääseen tekemiseen pohjautuvat kokemukset ovat tuoneet ikuisia leirimuistoja tuhansille lapsille ja nuorille. Viidentoista vuoden ajan olen myös ideoinut ja tuottanut Hämeenlinnassa nuorten päihteetöntä ”humalattoman hauskaa” kesäloman avaustapahtumaa Kesäloma Expressiä. Tapahtumassa esiintyjät, aktiviteetit ja ruoka ovat olleet nuorille ilmaisia, mikäli he ovat saapuneet juhlimaan kesäloman alkua selvin päin. Myytti siitä, että koulujen päätöstä ei voi juhlia muutoin kuin humalassa on voitettu tapahtuman yleisökeskiarvon ollessa noin 4000 lasta ja nuorta vuosittain. Työssäni Ankkurissa olen tavannut viimeisen 12 vuoden aikana noin 1500 näpistelijää. Uusintaprosentti moniammatillisesti ja ratkaisukeskeisesti toteutetun tapaamisen jälkeen on 12 vuoden ajalta 2 %. Politiikasta minulla on kokemusta yhden kauden ajan Hattulan kunnan kunnanvaltuustosta. Samalla kaudella toimin Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana. Olen toiminut juontajana erilaisissa tilaisuuksissa ja ottelujuontajana HPK:n kotiotteluissa seitsemättä kautta. Työ nuorisotyöntekijänä Ankkuritiimissä koostuu poliisin, koulujen, kotien ja lastensuojelun kautta tietoon tulleiden alle 18-vuotiaden asiakkaiden kohtaamisesta. Keskeistä työssä on asiakkaan joustava kohtaaminen sekä tuki ja ohjaaminen tarvittavan avun piiriin. Lisäksi Ankkurissa työskennellään perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden perheiden auttamiseksi ja väkivaltakierteen katkaisemiseksi.

Teemat

Lasten ja nuorten hyvinvointi 70 %
Turvallinen koti ja perhe 20 %
Suomalainen luonto ja sen monimuotoisuus 10 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.