fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
180

Ehdokas: Petri Valo

Olen 32-vuotias yrittäjä, filosofian maisteri, seikkailija ja moniosaaja Etelä-Savosta.

Biologina ja lähes valmistuneena opettajana, ympäristö, koulutus sekä ihmisen oikeudet ovat lähellä sydäntäni. Ilmastonmuutos ei ole tulossa, vaan se on jo täällä. Kaikki mitä nyt teemme voi enää tähdätä sen hidastamiseen ja mahdolliseen pysäyttämiseen tulevaisuudessa. Päätökset, joita nyt teemme määrittelevät sen kuinka paljon vahinkoa ilmastonmuutos tulee saamaan aikaan seuraavien kymmenien vuosien aikana. Meillä on Suomessa hyvä ja korkea tietotaito ympäristöasioissa ja meidän tulisi sitä taitoa käyttää hyödyksemme. Jotta tämä tietotaito ei meiltä katoa tai karkaa, täytyy meidän palauttaa koulujärjestelmämme sille tasolle, jolla se on ollut. Luokkakokojen kasvattaminen ja korkeakoulutuksesta leikkaaminen ovat jo osoittautuneet huonoiksi ratkaisuiksi. Tämä näkyy mm. kasvavana syrjäytyneiden ja koulutuksesta pudonneiden nuorten määränä. Työssäni oppaana pohjoisessa Lapissa olen oppinut konkreettisesti kuinka tärkeä puhdas luonto on suomalaiselle kansantaloudelle. Tätä tulisi hyödyntää vahvemmin myös eteläisen Suomen maaseudulla. Meille tulee valtava määrä matkailijoita, jotka tulevat katsomaan suomalaista luontoa ja hengittämään puhdasta ilmaa. Lapissa olen myös nähnyt mitä ilmastonmuutos saa aikaan. Kohta emme enää pysty takaamaan lunta jouluksi matkailijoille.

Haluaisin, että tulevaisuudessa omatkin lapseni voisivat nauttia lumisista talvista myös eteläisessä Suomessa. Jotta tämä on mahdollista tulee valtion tehdä agressiivista ympäristöpolitiikkaa. Tätä tehdessä ei myöskään tule unohtaa yksilöitä ja pienyrityksiä. Vaatimusten tulee olla sellaisia joihin jokaisen on helppo taipua. Sähköauton hankintaa tulee kannustaa verokevennyksillä. Samoin yksityistalouksien siirtymistä uusiutuviin energiamuotoihin tulisi tukea. Toivoisin, että voisimme palauttaa peruskoulumme sille tasolle, jolla se on ollut. PISA-testit ja kyselyt ovat jo osoittaneet, että nykyinen luokkakokojen kasvattaminen ja opetuksen digitalisoiminen ei ole ollut hyvä asia. Kännykän käyttö koulun aikana tulisi kieltää aina peruskoulun loppuun saakka ja luokkakokoja tulisi pienentää. Yrittäjänä mielestäni Suomen tulisi nostaa arvonlisäveron rajaa ja helpottaa yrittäjyyden aloittamista. Meille tulisi luoda mikroyrittäjyys, jonka byrokratia ja verotus olisi mahdollisimman kevyttä ja helposti opittavissa uuden yrittäjän toimesta. Erityisesti pienyrittäjien sivukuluja tulisi vähentää ja helpottaa työntekijän palkkaamista.

Ilmastonmuutosta ei voida enää pysäyttää. Se on jo täällä.

Maailma on muuttumassa ja muutoksen nopeus on yllättämässä meidät kaikki. Ilmastonmuutos ei ole pelkästään tosiasia vaan se on jo täällä. Päätösten tekemisen tulee perustua olemassa olevaan tietoon. Ympäristön kannalta fossiilisista polttoaineista luopuminen mahdollisimman nopeasti on yksi tärkeimpiä tehtäviä tulevina vuosina. Meillä on jo kaikki se teknologia ja osaaminen mitä tämä vaatii. Muutos täytyy kuitenkin tehdä vaiheittain, huomioiden, että raskasliikenne sekä lentoliikenne ei tule sopeutumaan yhtä nopeasti fossiilittomaan aikaan kuin esimerkiksi yksityisautoilu ja energiantuotanto. Jotta yksityisautoilua voidaan vähentää, pitää julkista liikennettä parantaa. Kaupunkien tulisi rohkeasti kieltää yksityisautoilu keskustoissa ja kannustaa ihmisiä käyttämään julkista liikennettä. Tällä tavalla myös ikuinen ongelma polkupyöräalueiden riittämättömyydestä keskustoissa ratkeaisi. Maaseudulla tämän onnistuminen vaatii myös palvelujen pitämistä paikallisina. Yhteiskunnan tärkeimpiä voimia on markkinatalous ja markkinatalouden tärkeimpiä pyörittäjiä ovat yritykset. Yhteiskunnan tulisi helpottaa uusien yrittäjien alkutaivalta selkeillä ja kestävillä päätöksillä, jotka vähentävät yrittäjän byrokratiaa. Etätyöhön tulisi kannustaa, sillä se on yksi keinoista, joilla kasvukeskuksia ympäröivät maaseudut pidetään asuttuna.

Olen viettänyt yön itsekaivamassani lumiluolassa Huippuvuorten itäosissa talven kylmimpänä aikana ja herännyt aamu viideltä jääkarhu vahtivuoroon.

Teemat

Ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien minimoiminen ja päästöjen vähentäminen 50 %
Pienyrittäjyyden byrokratian ja verotuksen helpottaminen 25 %
Oikeus- ja koulutusjärjestelmämme ongelmien korjaaminen 25 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.