Koulumenestys enää myytti
Suomen koulutusmenestys on enää myytti. Pisa-tulokset ja korkeakoulutettujen määrä on sukeltanut ja olemme tippuneet kehittyneiden maiden kärjestä keskikastiin. Tämän vaikutukset työn tuottavuuteen ja koko yhteiskunnan potentiaaliin ovat merkittävät.
Kaikki lähtee siitä, että meillä on toimiva peruskoulu, jossa oppilailla on opiskelurauha. Oppilaat, jotka häiriköivät muiden oppilaiden opiskelua eivät kuulu luokkaympäristöön. Inkluusion idea on kaunis, mutta ei realistinen. Peruskoulumenestystä tukisi myös oppivelvollisuuden aikaistaminen koskemaan kahden vuoden esiopetusta. Lisäksi peruskouluihin tarvitaan lisää tukihenkilöstöä, jotta lasten kohtaamiin haasteisiin voidaan puuttua.
Suomen ongelmana on, että korkeakouluihin pääsy ja valmistuminen kestävät molemmat liian kauan. Korkeakouluihin tulee lisätä aloituspaikkoja. Korkeakouluopintoihin pääsyn tulee olla nykyistä helpompaa. Opinto-oikeuden tulee olla rajattu. Meidän tulisi selvittää onko kaikista yliopisto-opiskelijoista yhteiskunnan näkökulmasta järkevää kouluttaa maistereita vai tulisiko meillä olla, kuten Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, joissa kanditutkinto on yleinen perustutkinto.